Lasse Ermalmär Sveriges meste omslagsmakare. Genom åren har han formgivit 2 500 skivor, i alla upptänkliga genrer och med alla typer av artister. Arja Saijonmaa? Check. Bitch Boys? Jupp. John Holm? Absolut. Metalbandet 220 Volt? Jodå. Gösta Linderholm klassiska Jordsmak? Youbetcha! Ja, varje gång du bläddrar igenom en svensk skivback, kan du vara säker på att du ser flera av omslag designade av firman Ermalms Egenart. De är, utan att överdriva, överallt.
”Det jag gör ska bottna i vad musiken uttrycker”
Lasses yrkesbana som omslagsmakare började när han formgav vännen John Holms två första skivor. Sedan hörde Anders Burman på Metronome av sig. Och därefter rullade det på, i decennier.
I detta avsnitt från DJ 50 Spänn bjuder Lasse på många anekdoter och visdomar ur karriären. Du får veta vilket av hans omslag som dök upp flest gånger när han grävde skivor – och varför han köpte på sig så mycket tysk easy listening. Du får även höra historien bakom The Underground Failure, det tuffa countryrockbandet som Lasse spelade i tillsammans med bland andra John Holm och Roffe Wikström.
”Det är fascinerande att jag fick så fria händer redan från början”
Vi pratar också om boken Omslag: Ermalms egenart, som samlar Lasses produktion och berättar hur han visualiserade och förpackade stora delar av det moderna svenska musikarvet. Boken finns att köpa på Pet Sounds i Stockholm och välsorterade bokhandlar.
Lasse Ermalms skivhög:
Herb Alpert & The Tijuana Brass – The Lonely Bull [LP, 1962/1967]
Låt:Never on Sunday
Brian Coll – In Nashville [LP, okänt årtal]
Låt: Crown of Thorns
Klaus Wunderlich – Hammond für Millionen [LP, 1971]
Låt: Hey Jude
Roynes – Livat i burken [LP, 1978]
Låt: Tjo vad det var livat i holken
James Last – Non Stop Dancing 1974[LP, 1974]
Låt: Angie
Gillar du vad du hör?
DJ 50 Spänn är en oberoende podcast med coolt sound. Det kostar en liten slant att producera. Så, om du har möjlighet, stötta gärna podden med ett litet belopp.
Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:
DJ 50 Spänn hittar du i de flesta podd-appar för smartphone, surfplatta och dator. Sök bara efter ”DJ 50 Spänn” i poddappens sökfält. Glöm inte att prenumerera. Om det inte funkar, är detta RSS-feeden som gäller: https://dj50spann.se/feed/podcast/.
DJ 50 Spänn finns sedan en tid tillbaka inte längre på Spotify. Använd en klassisk poddspelare. Stå emot det stora teknikbolagets ambition att få monopol på ljudupplevelser.
Varje lördag mellan klockan 11 och 12 sänder DJ 50 Spänn (AKA Tommie Jönsson) en musikmix med oborstad vinyl på Radio Viking som hörs över Ekerö och delar av Stockholmsområdet på frekvensen 101,4 MHz.
Programmet går också att livelyssna på via radioviking.se eller valfri app för nätradio (Radio Garden Live rekommenderas, men det finns många andra).
DJ 50 Spänn är en podd om musik på billig vinyl. I varje avsnitt får en musikintresserad gäst köpa begagnade skivor för en femtiolapp. Sedan pratar vi om det som musiken styr oss in på.
Än en gång har vinylarkeologerna Martin Alarik och Tommie ”DJ 50 Spänn” Jönsson vänt upp och ner på loppisar, lagerlokaler och skivbörsar för att skaka fram fler svenska översättningar av internationella hits. För det finns alltid mer att hitta där ute.
I detta avsnitt spelas knastrande vinyler, glitchiga cd-skivor och wobblande kassettband från Närpes i Österbotten. Alla sjunger på svenska, eftersom det blir goast så.
Mysterier radas upp och utforskas: Vem är Linda som sjöng en fin svensk Byrds-cover med truckertema på en bortglömd singel? Vilka var Fubb, som gav ut en gammel-översatt Killing Me Softly med Fugees-liknande beat? Hur var egentligen draget på Vemdalsskalet 1985 och vilka var Uffe o Nalle som försvenskade Creedence och Status Quo till att bli närodlad after ski-propaganda?
Många frågor blir det. Några svar levereras.
Och som vanligt jobbar vi med både bredd och cred. Ur dina högtalare klingar det av gotisk synthpop, frälst truckercountry och någon form av calypso spetsad med norrländska starkvaror, med mycket mera. Det fina är att du kan sätta dig ner i finfåtöljen och bara njuta. Att slå upp främmande glosor i någon reseparlör behövs inte. För här sjunger alla på svenska. Det blir goare så.
Vänliga hälsningar,
Martin Alarik & DJ50:-
Försvenskningar:
Micke Herrströms Skelett – I en skog [2023]
Barrskogsgotisk, synthig och, inte minst, skrämmande NY tolkning av The Cures klassiska deppardänga A Forest som släpptes 1980.
Östen Warnerbring – Hembränt och varm chokla’ [1971]
Rökig, stökig och hyfsat sleazy försvenskning av Andrews Sisters klassiker Rhum and Coca-Cola från 1945. Cornelis Vreeswijk översatte. Kanske med en safarihatt på huvudet.
Uffe o Nalle – Känn Draget [1985]
Vi har ingen aning om vilka Uffe & Nalle är, men vi bara måste spela deras after ski-singel med svenska versioner av Creedence Clearwater RevivalsProud Mary och Status QuosWhatever You Want i behändigt medleyformat.
Linda – Chaffis [1982]
Avdelningen okänt och otippat: Linda, vem hon nu är, gör en svenskspråkig variant på The Byrds gamla fina Drug Store Truck Driving Man.
Bosse & Anita – Vägar och Mil [1990]
Mer försvenskad truckermusik! Jesuspopduon Bosse & Anita från Vetlanda vrider upp reverbkranen på max i denna drogfria tolkning av Dave Dudleys landsvägsklassiker Six Days on the Road.
Fubb – Sången han sjöng var min egen[1996]
Flera svenska covers på Roberta Flacks Killing Me Softly gjordes redan på 70-talet, och dom versionerna har ju alla kolla på. Mindre känd är denna. När Fugees väckte nytt liv i originallåten på 90-talet passade det okända studioprojektet Fubb på att göra en svensk modernisering.
Monica Zetterlund – Stick iväg Jack [1961]
Percy Mayfield skrev låten, Ray Charles gjorde den enorm, Beppe Wolgers översatte och Monica sjöng in denna fenomenala version.
Cool Candys – Tora Tora [1984]
Klassiskt svenskt dansband testar holländsk italodisco, med riktigt pigga synthar och ärtiga trummaskiner, i denna försvenskning av Numero Unos europeiska dansgolvshit Tora Tora Tora från 1984.
Lars Berghagen – Ensamhet[1965]
Han må vara mest känd för låtar om skärgården, en teddybjörn och kavajer som tas av i juninatten – men på 60-talet var Lasse en duktig översättare av guldlåtar. Här gör han en vacker försvenskning av Beatles-klassikern Yesterday.
Shanty Four – Girl [1966]
Kort smakprov på en annan av Lasse Berghagens Beatles-översättningar, denna spelades in av vispopgruppen Shanty Four.
Avklädd – Inga hjältar[2008]
Stranglers No More Heroes i försvenskat skick av ett stjärngäng bestående av Johan Johansson, Olle Ljungström, Mikael Katzeff, Carl Brandt och Hans Edström.
Crème Fraiche – Visst kan du lita på mig [1984]
Ojojoj! The Time Warp från The Rocky Horror Picture Show får sig ett nytt arrangemang och lite dirty svensk text när vokalgruppen Crème Fraiche sätter tänderna i den.
Agneta Munther – Solskenssång [1968]
Svensk version av Nancy Sinatras Sugar Town.
Per Olow Petréns 6tett – Har din kärlek lett mot nån idag?[1973]
Alla är ense om att Doris insjungning av Did You Give the World Some Love Today, Baby är ett mästerverk. Men låten var inte hennes egen. Den hade tidigare spelats in av Tompkins Park Singers, The PJ’s och Steve & Eydie. Och givetvis finns det en svensk version, som spelades in 1973 av Per Olow Petrén och hans sextett.
Gyllene Tider – Skicka ett vykort älskling [1980]
Den halländska tagningen på Shocking Blue – Send Me a Postcard.
Jard Samuelsson – Du har allt att vinna [1986]
Försvenskningen av Pointer Sisters – I’m So Excited, med frikyrklig touch.
Monica Forsberg – Kan vi träffas nån gång [1977]
Artisten, låtskrivaren och försvenskningsgeniet Monica Forsberg i duett med Jan-Erik Karlzon när de gör en lokalproducerad variant av Don’t Go Breaking My Heart, odödliggjord av Elton John & Kiki Dee.
Lasse Eriksson och Showbandet – Snusblues[1984]
Från Närpes i Österbotten kommer denna superdialektala omtolkning av Black Magic Woman, känd från Fleetwood Mac och Santana.
Magnus orkester med Ingela – En lärling på våran gård [1969]
Sjutumsversionen av den försvenskade Son of a Preacher Man, känd från Dusty Springfield (och flera andra).
Göran Zetterlunds – Om du alltid har rest ensam [1978]
Oväntat biffig och hårig dansbandsförsvenskning av Hoyt AxtonsNever Been to Spain, även känd i versioner av Three Dog Night, Elvis, Cher, Ike & Tina Turner, med flera.
Marianne Kock – Lev som du lär [1972]
Tammy Wynettes odödliga låt Stand By Your Man i Stikkan Andersson-översättning.
Anita Lindblom – Pang, pang [1966]
Bang Bang, känd från Nancy Sinatra och franska Sheila, funkar minst lika fint på svenska. I alla fall när La Anita står vid mikrofonen.
GILLAR DU VAD DU HÖR?
DJ 50 Spänn är en oberoende musikpodd som görs utan finansiering från storkapitalet. Om du gillar podden och har en liten slant över – sponsra gärna via donationstjänsten Patreon!
Pengarna går till musiklicenser, lokalhyra och teknikkostnader.
Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:
DJ 50 Spänn finns i de flesta podd-appar för smartphone, surfplatta och dator. Sök bara efter ”DJ 50 Spänn” i poddappen. Glöm inte att prenumerera. Om det inte funkar, är detta RSS-feeden som gäller: https://dj50spann.se/feed/podcast/.
DJ 50 Spänn finns sedan en tid tillbaka inte längre på Spotify. Använd en klassisk poddspelare. Stå emot det stora teknikbolagets ambition att få monopol på alla ljudupplevelser.
Varje lördag mellan klockan 11 och 12 sänder DJ 50 Spänn (AKA Tommie Jönsson) en musikmix med oborstad vinyl på Radio Viking, som hörs över Ekerö och delar av Stockholmsområdet på frekvensen 101,4 MHz.
Programmet går också att livelyssna på via radioviking.se eller valfri app för nätradio (Radio Garden Live rekommenderas, men det finns många andra).
DJ 50 Spänn är en podd om musik på billig vinyl. I varje avsnitt får en musikintresserad gäst köpa begagnade skivor för en femtiolapp. Sedan pratar vi om det som musiken styr oss in på.
Peter gillar också dammig musik, gärna fångad på kassettband. Därför skippar han loppisvinylen i detta avsnitt för att istället gå ut på jakt efter riktigt stark tobak – på magnetband!
Och vilken tobak det är. Upplev bandad radiomagi när Sundbybergspunkaren Peter ringer in till radiostationen Rockklassiker 106,7 och önskar en rökare med Ramones. Den sanna glädjen som uppstår skojar man inte bort!
Öron och stresstålighet sätts på prov när Susanne Lanefelts Nya Gymping 3 åker in i kassettdäcket. Hur kan en människa ha så mycket energi? Exakt hur illa mår vi i studion när aerobicshetsen kombineras med intensiv pizzaschlager? Diskussion om överaktiva pensionärer uppstår.
En originalkassett från Hasse Kvinnaböske Andersson sänder iväg oss på ännu en tripp till platsen vi nu känner som Dark Kvinnaböske. Vi avnjuter Hasses enda(?) onanilåt och diskuterar huruvida han är skivgrävarnas nye Alf Robertson. Det fabuleras även om vad som händer när Olle Jönsson i Lasse Stefanz lägger mikrofonen på hyllan. Begreppet ”hästjazz” används för första gången på flera decennier.
Vi debatterar det eviga ämnet Sven-Ingvars versus Sten & Stanley. Ett anonymt magnetband av äckligt lågprisfabrikat får oss att FÖRSTÅ Janne Lucas Persson. Och varför skrivs det så får låtar om fordon nuförtiden?
Mot slutet av podden vill Peter hylla den uppländska byhålan Rimbo (där han också råkar bo). Han lägger albumet Logdans av mogendansbandet Rimboz på skivtallriken. Ur högtalarna strömmar incredibly strange music och vi upplever en total saxofonmassaker. Känsliga öron varnas.
”Peter är med i Rockklassiker 106,7” [Kassett, 2002]
Spår: Peter önskar Ramones – The KKK Took My Baby Away
Susanne Lanefelt – Susanne Lanefelts Nya Gymping [Okänt årtal]
Spår: Lasse Holm – Canneloni Macaroni (med instruktioner från Susanne Lanefelt)
Hasse Andersson och Kvinnaböske Band – Höstens sista blomma[1983]
Låt: Utvikta Susanne
Heminspelad kassett med Janne Lucas Persson [Okänt årtal]
Låt: Janne Lucas Persson – Honky Tonky Bar [1978]
Sven-Ingvars – Två mörka ögon [1991]
Låt: Två mörka ögon
Bonus Beats
Rimboz – Logdans[LP, 1978]
Låt: Silvermåne över bergen
Gillar du vad du hör?
DJ 50 Spänn är en fri och oberoende musikpodd som görs utan finansiering från storkapitalet. Om du gillar podden och vill att den ska fortsätta finnas – sponsra den gärna via donationstjänsten Patreon.
Pengarna går till musiklicenser, lokalhyra och teknikkostnader.
Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:
DJ 50 Spänn finns i de flesta podd-appar för smartphone, surfplatta och dator. Sök bara efter ”DJ 50 Spänn” i poddappen. Glöm inte att prenumerera. Om det inte funkar, är detta RSS-feeden som gäller: https://dj50spann.se/feed/podcast/.
DJ 50 Spänn finns sedan en tid tillbaka inte längre på Spotify. Använd en klassisk poddspelare. Stå emot det stora teknikbolagets ambition att få monopol på alla ljudupplevelser.
Varje lördag mellan klockan 11 och 12 sänder DJ 50 Spänn (AKA Tommie Jönsson) en musikmix med oborstad vinyl på Radio Viking, som hörs över Ekerö och delar av Stockholmsområdet på frekvensen 101,4 MHz.
Programmet går också att livelyssna på via radioviking.se eller valfri app för nätradio (Radio Garden Live rekommenderas, men det finns många andra).
DJ 50 Spänn är en podd om musik på billig vinyl. I varje avsnitt får en musikintresserad gäst köpa begagnade skivor för en femtiolapp. Sedan pratar vi om det som musiken styr oss in på.
När musikdåren och skivslukaren Jörgen Mähler från Moliden återkommer till podden efter nio år avhandlas flera viktiga frågor:
Exakt hur mörka är Kvinnaböske-Hasse Anderssons kvinnoporträtt?
Varför delar skivbörsen Knastret i Karlstad ut kondomer till storkunder?
Hur ska en en skivkällare med tiotusentals skivor sorteras?
I vanlig ordning spelas äkta tiokronorsvinyl i podden: Vi avnjuter den japanska upplagan av Hair och uppskattar det spralliga soundet. Vi sittdansar till Thelma Houstons discofierade tappning av garagerockklassikern 96 Tears. Kristen vapenvägrarmusik med tajta fusionkvaliteter snurras på skivtallriken. En härligt spretig fransk konceptplatta (tror vi) med låtskriverier av självaste Jean Michel Jarre avsmakas. Framförallt hyllar vi Hasse ”Kvinnaböske” Anderssons lite mörkare låtar, de där som handlar om kvinnomisshandel, prostitution och självmord snarare än om guld och gröna skogar. ”Hasse ska fan ha medalj”, menar vi.
Vidare diskuteras japanska skivbörsar med artig personal, musik som gör att man faktiskt känner den helige ande samt hur det var att växa upp i det norrländska bibelbältet.
Jörgen, som har en bakgrund som bibliotekarie, mediterar också över det bästa sättet att sortera en skivsamling. När är det egentligen dags att skaffa ett gammeldags kartotek för samlingen?
Välkomna in i det specifika podcastmys som bara kan uppnås när medelålders män i hawaiiskjortor spelar billiga skivor tillsammans.
Jörgen Mählers skivor:
Diverse artister – Hair (The Original Japanese Cast Recording) [LP, 1969]
Låt:ヘアー (Hair)
Anders Caringer – Cellstoff [LP, 1977] Låt: Identitet
Kvinnaböske Band – Du ska inte kasta sten … [LP, 1980]
Låt: Sången om Rose Marie
Hasse & Kvinnaböske Band – Annat var det förr [LP, 1981]
Låt: Berit
Thelma Houston – 96 Tears[12″, 1981]
Christophe – Les paradis perdus [LP, 1973] Låt: Mama
PS: Det gamla avsnittet med Jörgen från 2014 innehåller mer snack om skivbränningar samt en hel del trivseldiskussion om så kallad Lennart Persson-rock, Alf Robertson & Roland Cedermark, country, James Last och annat nödvändigt.
DJ50:- är en oberoende podcast som görs utan uppbackning av riskkapital eller stora mediehus. Om du gillar vad du hör, kan du stötta DJ 50 Spänn med en liten slant per månad via Patreon. Ditt stöd hjälper till att betala sådant som musiklicenser, serverkostnader, tekniskt underhåll, elräkningar et cetera.
Du som sponsrar podden får, utöver min eviga tacksamhet, ett skivbackspyssel i miniatyr (skicka mig din postadress när du signar upp på Patreon!) samt möjligheten att efterhandslyssna på DJ 50 Spänns radioprogram på Radio Viking.
Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:
DJ 50 Spänn finns i de flesta podd-appar för smartphone, surfplatta och dator. Sök bara efter ”DJ 50 Spänn” och glöm inte att prenumerera. Om det inte funkar, är detta RSS-feeden som gäller: https://dj50spann.se/feed/podcast/.
Varje lördag mellan klockan 11 och 12 sänder DJ 50 Spänn (AKA Tommie Jönsson) en musikmix med oborstad vinyl på Radio Viking, som hörs över Ekerö och delar av Stockholmsområdet på frekvensen 101,4 MHz.
Programmet går också att livelyssna på via radioviking.se eller valfri app för nätradio (Radio Garden Live rekommenderas, men det finns många andra).
DJ 50 Spänn är en ideell musikpodcast som drivs av tiokronorsvinyl och lusten att gräva djupt och billigt i den billiga musikhistorien.
Eld i berget! Spela Krossen! Johan Airijokiär känd för sina karga och ömsinta norrlåtar om kneget, kärleken och livet. Nu gästar han DJ 50 Spänn med ett lass prima femkronorsvinyl från Gällivare. Vi spelar genier som Loretta Lynn, Pugh Rogefeldt, Bill Withers och Gimmicks medan vi surrar om malmkrossar, ostämda gitarrer, snowboardskador och westernfilmer där man tittar snett.
”Det skadar inte att kunna någon Eddie Meduza-låt”, säger Johan när han beskriver hur hans musikresa började med att trubadura på ölsyltor och after ski-tillställningar. Vi diskuterar Pughs enda låt om skidåkning, mockakavajens betydelse, Umeå Rock City, kommunala sosseparadis samt konsten att ser svår ut i motljus i skogen. Därtill får vi nästan svar på hur mycket Janne Cowboy som ryms inne i Johan Airijoki.
Vi är inte helt ense om vilket som är Sveriges bästa band. Men det är okej. Allting kommer att bli bra.
Om du inte redan gjort det, ta en lyssning till Johans senaste album, Gitarrer och blåjeans. Den är toppen och finns även på vinyl.
Johan Airijokis skivor
Loretta Lynn & Conway Twitty – Sing the Great Country Hits [LP, 1976]
Låt: Loretta Lynn – Don’t Come Home A-drinkin’
Pugh Rogefeldt – Het [LP, 1981]
Låt: Dansa min docka
Diverse artister – Breakdance Original Motion Picture Soundtrack [LP, 1984]
Låt: Ollie & Jerry – Showdown
J.J. Johnson – Man and Boy (Original Motion Picture Score) [LP, 1971]
Låt: Better Days (Theme from Man and Boy)
Gimmicks – … att tycka om [LP, 1975]
Låt: Just sån’t som får en att bli sur
Hjälp DJ 50 att existera!
DJ 50 Spänn är en oberoende podcast som produceras utan uppbackning av riskkapitalister eller stora mediehus. Om du gillar vad du hör, kan du stötta DJ 50 Spänn med en liten slant per månad via Patreon. Jag är tacksam för varje bidrag, stort som smått. Ditt stöd behövs för att betala nödvändiga löpande utgifter som musiklicenser, serverkostnader, tekniskt underhåll, elräkningar och dylikt.
Du som sponsrar podden får, utöver min eviga tacksamhet, ett skivbackspyssel i miniatyr (skicka mig din postadress när du signar upp på Patreon!) samt möjligheten att efterhandslyssna på DJ 50 Spänns radioprogram på Radio Viking.
Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:
DJ 50 Spänn finns i de flesta podd-appar för smartphone, surfplatta och dator. Sök bara efter ”DJ 50 Spänn” och glöm inte att prenumerera. Om det inte funkar, är detta RSS-feeden som gäller: https://dj50spann.se/feed/podcast/.
Varje lördag mellan klockan 11 och 12 sänder DJ 50 Spänn (AKA Tommie Jönsson) en musikmix med billig och oborstad vinyl på Radio Viking, som hörs över Ekerö och delar av Stockholmsområdet på frekvensen 101,4 MHz.
Programmet går också att livelyssna på genom radioviking.se eller via någon app för nätradio (Radio Garden Live rekommenderas, men det finns många). Enda sättet att lyssna på sändningarna i efterhand är att bli patreon för DJ 50 Spänn.
DJ 50 Spänn är en podd om musik på billig vinyl. I varje avsnitt får en musikintresserad gäst köpa begagnade skivor för en femtiolapp. Sedan pratar vi om det som musiken styr oss in på.
Radioproducenten, musikälskaren och SkivSnack-poddaren Stefan Sundberg fick uppdraget: att köpa fem skivor för sammanlagt femtio kronor. Pengarna räckte till en musikalisk resa från Skottland till Neil Diamonds Brooklyn med mellanlandningar i skånska Kvinnaböske, på stålverket i Luleå och ett nedslag i synthpopens England.
I avsnittet snackar vi om:
• Kajagoogoo, Limahl och Kaja utan go-go
• Hur man får gitarrer att låta som säckpipor
• Är Hasse Andersson näste Alf Robertson i återupprättelsesvängen?
• Progg med våldsamma texter
• Vad gör norska popbandet A-ha nuförtiden?
• Carpenters och andra skatter i mammas skivback
• Adresslappar på skivomslag
• Svulstiga ljudbilder och hånet mot den keltiska rocken
• Hoardingproblematik
Dessutom diskuterar vi band som kickar sin sångare utan att rekrytera en ersättare, återföreningar på gott och ont, Monica Forsbergs cover på robotdiscorökaren I Feel Love, musikpoddandets vedermödor samt vikten av att ha ett samlarprojekt. Välkommen in i skivgrävarmyset!
DJ 50 Spänn är en oberoende podcast som existerar vid sidan om de stora fabrikerna, utan uppbackning av riskkapitalister eller stora mediehus. Ända sedan starten för tio år sedan har målet varit att göra en egensinnig musikpodd med högsta kvalitet i både innehåll och ljudkvalitet. Om du vill – och om du har möjlighet – får du gärna stödja DJ 50 Spänn med en liten slant via Patreon. Jag är tacksam för varje bidrag, stort som smått. Ditt stöd behövs för hålla podden reklamfri och fortsatt oberoende, samt för att betala nödvändiga löpande utgifter som musiklicenser, serverkostnader, tekniskt underhåll, elräkningar och dylikt.
Du som sponsrar podden får (utöver min eviga tacksamhet) ett skivbackspyssel i miniatyr samt möjligheten att efterhandslyssna på DJ 50 Spänns radioprogram på Radio Viking.
Stefan Sundbergs skivor
Big Country – The Crossing [LP, 1983]
Låt: In a Big Country
Hasse Andersson och Kvinnaböske Band – Höstens sista blomma [LP, 1983]
Låt: Höstens sista blomma
Kajagoogoo – Islands[LP, 1984]
Låt:Turn Your Back on Me
NJA-gruppen – Hör upp allt folk [LP, 1970]
Låt: Balladen om Olsson
Neil Diamond – His 12 Greatest Hits[LP, 1974]
Låt: Holly Holy
Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:
DJ 50 Spänn finns i de flesta podd-appar för smartphone, surfplatta och dator. Sök bara efter ”DJ 50 Spänn” och glöm inte att prenumerera. Om det inte funkar, så är detta RSS-feeden som gäller: här: https://dj50spann.se/feed/podcast/.
Varje lördag mellan klockan 11 och 12 sänder DJ 50 Spänn (AKA Tommie Jönsson) en musikmix med billig och oborstad vinyl på Radio Viking, som hörs över Ekerö och delar av Stockholmsområdet på frekvensen 101,4 MHz.
Programmet går också att livelyssna på genom radioviking.se eller via någon app för nätradio (Radio Garden Live rekommenderas, men det finns många). Enda sättet att lyssna på sändningarna i efterhand är att bli patreon för DJ 50 Spänn.
DJ 50 Spänn är en ideell musikpodcast som drivs av tiokronorsvinyl och lusten att gräva djupt och billigt i den billiga musikhistorien.
“Jag lyssnar inte på musik som spelats in efter 1974”
Så säger Jonas Samuelsson.
På Youtube heter han Sublim Mediaoch driver en skivsamlarkanal där han visar upp och pratar om svåra skivfynd. Det blir oftast psych och jazz av den rara sorten. Men Jonas är en skicklig och mångsidig skivjägare och har han inga problem att följa DJ 50 Spänns order –att köpa fem loppisplattor för en femtiolapp.
I Jonas Samuelssons skivbunt hittar vi flera loppismusikaliska måsten:
En billig tysk uppsättning av rockmusikalen Hair, självklart med nakna bröst på skivomslaget.
En chockrosa samling westernlåtar med sångaren och Nascar-föraren Marty Robbins.
Den evigt underskattade R. Dean Taylor.
Den andlige sångaren Pelle Karlsson, den här gången från tiden innan New Creation och den ökända gröna plattan.
Bruno Wintzells debutalbum, även känd som “grisplattan”.
Sublim Media-Jonas förklarar också hur vinyl-youtube-världen fungerar och berättar hur det var att intervjua Damo Suzuki, mannen som en gång i tiden sjöng/ylade i det fantastiska krautrockbandet Can: ”Han klassar inte det han gör som musik, han vill inte prata om Can, han tycker inte att han är en del av krautrockrörelsen – så vad är då kvar att prata om?” Det kan som bekant vara svårt att prata med gamla avantgardistiska rockmagiker, men det blev ändå en intervju.
Hela Jonas Samuelssons youtubekanal hittar du här.
I detta avsnitt kanske du får svar på följande frågor: Är youtuber ett yrke? Vilka var de tjeckiska garagerockarna som turnerade med Hair-föreställningen genom Vässtykland i sjuttiotalets gryning? Varför är nakenhet så viktigt i den tyska skivindustrin? Är country självskademusik (och får den handla om LSD och rymdödlor)? Är vinylskivor på instagram en inkörsport in i fetish-världen?
Känsliga lyssnare varnas också för att vi nedvärderar Johnny Cash när Jonas förklarar varför han hellre langar på en platta med Marty Robbins. Om ni har problem med det, vänligen skicka näthat i ett mail till mig.
Välkomna till ännu ett sprakande vinyläventyr i DJ 50 Spänn!
Hjälp DJ 50 Spänn!
DJ 50 Spänn är en oberoende podcast som existerar vid sidan om de stora fabrikerna, utan uppbackning av riskkapitalister eller stora mediehus. Ända sedan starten för tio år sedan har målet varit att göra en egensinnig musikpodd med högsta kvalitet i både innehåll och ljudkvalitet. Om du vill – och om du har möjlighet – får du gärna stödja DJ 50 Spänn med en liten slant via Patreon. Jag är tacksam för varje bidrag, stort som smått. Ditt stöd behövs för hålla podden reklamfri och fortsatt oberoende, samt för att betala nödvändiga löpande utgifter som musiklicenser, serverkostnader, tekniskt underhåll, elräkningar och dylikt.
Du som sponsrar podden får (utöver min eviga tacksamhet) ett skivbackspyssel i miniatyr samt möjligheten att efterhandslyssna på DJ 50 Spänns radioprogram på Radio Viking.
Jonas Samuelssons skivor
Sue Kramer, Reddy, The Broadway Matadors – Hair [LP, 1971] Låt:Aquarius
Bruno Wintzell – Debut [LP, 1971] Låt: När solen går ner
Västkustteamet – Tiden är inne [LP, 1969] Låt: Han går över jorden än
R. Dean Taylor – I Think, Therefore I Am [LP, 1970] Låt: Gotta See Jane
Björn Isfält, Anita Lindblom, Staffan Stenström – Musik ur filmen En kärlekshistoria [LP, 1970] Låt: Wake Up in the Morning
Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:
DJ 50 Spänn finns i de flesta podd-appar för smartphone, surfplatta och dator. Sök bara efter ”DJ 50 Spänn” och glöm inte att prenumerera. Om det inte funkar, så är detta RSS-feeden som gäller: här: https://dj50spann.se/feed/podcast/.
Varje lördag mellan klockan 11 och 12 sänder DJ 50 Spänn (AKA Tommie Jönsson) en musikmix med billig och oborstad vinyl på Radio Viking, som hörs över Ekerö och delar av Stockholmsområdet på frekvensen 101,4 MHz.
Programmet går också att livelyssna på genom radioviking.se eller via någon app för nätradio (Radio Garden Live rekommenderas, men det finns många). Enda sättet att lyssna på sändningarna i efterhand är att bli patreon för DJ 50 Spänn.
DJ 50 Spänn är en ideell musikpodcast som drivs av tiokronorsvinyl och lusten att gräva djupt och billigt i den billiga musikhistorien.
För fjärde året i rad bjuder vi på ett extra långt specialavsnitt där alla låtar som hörs är försvenskningar – internationella guldlåtar översatta till svenska.
Den ärrade skivgrävaren Martin Alarik har vänt upp och ner på sitt källarförråd och grävt sig genom skivbörsarnas allra dammigaste reabackar. Tommie Jönsson, i poddrymden känd som DJ 50 Spänn, har trålat de mest bortglömda loppisarna och genomsökt underjordiska arkiv. Allt för att finna några fler låtöversättningar som glömts bort. Men, som vi säger här i försvenskningsbranschen – det finns ALLTID mer.
I detta avsnitt hör du hitlåtar från Beatles, Dolly Parton, James Brown, Judy Garland, Chicago, Dr. Dre, Larry Wallis, Kenny Rogers, Roger Whittaker, Tom Waits, Bob Dylan, Kris Kristofferson, Leonard Cohen, Izabella Scorupco, Left Banke, Shirley Bassey, Jesus Christ Superstar, Gino Vannelli, Creedence Clearwater Revival och bröderna Gibb – och allesammans på svenska!
Försvenskningar:
Marianne Kock – Så låt det svänga till ett tag
Högoktanig storbandsversion av The BeatlesCan’t Buy Me Love med svensk text av Lasse Berghagen! Från Marianne Kocks egenbetitlade album från 1967.
Fiendens Musik – Snutbil
Japp – det är Larry Wallis punkrökare Police Car i en brutal sydsvensk tolkning! Finns på Fiendens Musiks lysande debutalbum från 1979.
Di Få Under Bordi – Living in Göteborg
James Browns högteknologiska allsångsfunk Living in America (känd från Rocky IV-soundtracket) i en göteborgspatriotisk parodi av Di Få Under Bordi från 1986. Du hittar den på b-sidan av singeln Domus-Paleys, parodin av Styles melodifestivalbidrag Dover-Calais.
Sven Wollter – Tag min vals
Leonard CohensTake This Waltz i en viskande och atmosfärisk försvenskning, insjungen av de svenska teaterscenernas alfahane nummer ett. Översättningen gjordes av Rikard Wolff. Utgiven 1989 (sorry, jag fotograferade fel sida av skivan).
Pierre Ström – Suzanne
Pierre var förmodligen först med att tolka Leonard Cohen på svenska när han 1970 spelade in denna underbara version av Suzanne. På albumet I vädurens tecken från samma år hittar du ännu fler försvenskade guldkorn.
Bruno Wintzell – Som en seglande mås
Mer Cohen! Bird on a Wire ljuder här på skälvande svenska av musikal- och operasångaren Bruno Wintzell. Översättning av Hawkey Franzén, släppt som b-sida på singeln Balladen om Joe Hill från 1971.
Brandbergsskolan och Carina Rydberg – Superstar
Explosiv svensk version av Superstar från rockoperan Jesus Christ Superstar, inspelad 1977 av elever från Brandbergsskolan i Haninge.
3:Ess – Gbg-sak (Modig version)
Nuthin’ But a G Thang, något av en signaturmelodi för superproducenten Dr. Dre, förvandlades 1997 från G-funk till äkta GBG-funk av raptrion 3:Ess. Varning för barnförbjuden text!
Bepers – Är ej längre nära Alice
Smokies världshit Living Next Door to Alice, skriven av Nicky Chinn och Mike Chapman samt känd från mången pubtrubadurs repertoar, tolkades 1989 på grövsta tänkbara skånska av dansbandet Bepers.
Jan Öjlers – Ovan Regnbågen
På en hyllningsskiva till IF Elfsborgs ära från 1977 hittar vi Jan Öjlers försvenskning av Over the Rainbow, i någon slags discomarschtakt. Texten översattes för länge sedan av Kar De Mumma. Toto, we’re not in Kansas anymore, som de säger i filmen där låten hördes första gången.
Helene & Gänget – Jag sjunger för dej (I Write You a Lovesong)
Minns ni Izabella Scorupcos popkarriär? Inte? Singeln I Write You a Lovesong var hursomhelst en ljuvlig pophit. 1991 översattes den av Mona Gustavsson och sjöngs in på svenska av Helene & Gänget.
Marie Dieke och Arne Söderlunds Orkester – Goldfinger
Jajemen! Shirley Basseys odödliga ledmotiv till Bond-filmen Goldfinger – men på klingande schlagersvenska och med extra svaj på orgeln! Du hittar den på den loppisklassiska samlingsplattan Stereo Dance Party, utgiven i nådens år 1972.
Värmländers med Brith Enders – Ännu en regnig dag i New York City
Jazzrockbandet Chicagos Another Rainy Day in New York City i lyxig svensk dansorkesterversion med Brith Enders bakom mikrofonen. Du hittar den på albumet After the Show, utgivet 1978 på kvalitetsetiketten Ö Records.
Agneta Zelán – Hjälp mig ur min ensamhet
Många har tolkat Kris Kristoffersons eviga Help Me Make it Through the Night, men bara Agneta Zelán har gjort svensktoppsreggae av den. Svensk översättning av Ingela Pling Forsman. Från LP:n Konga Java, utgiven av Toniton 1976.
Anita Skorgan – Marie (Jolene)
Marie, Marie, Mariiiiiiie – så lät det när Dolly Partons Jolene försvenskades av norskan Anita Skorgan år 1977. Funkar även som wrongspeeder.
Janne Landegren – Det gäller dig
Den funkige dansbandsmannen Janne Landegren – som bland annat tjänstgjort i Ingmar Nordströms – gjorde 1976 den här svängiga försvenskningen av Gino Vannelli-rökaren People Gotta Move. En pärla bland många från LP:n Entré. Varning för häftigt break!
Anders Fugelstad – Datainternationalen
Arbetarrörelsens kampsång Internationalen i en teknikfientlig svensk updatering från 1984. Hämtad från Anders Fugelstads album VidareVisa, utgivet på Kungsklippan Records.
Hans-Åke Dahlgren – En ny värld ifrån Gud
Roger Whittakers New World in the Morning med superkristen svensk text av Hans-Åke Dahlgren. Från albumet Han gav mig liv, utgivet av Prim 1979.
Lars Westman – Vinden ger svar
Från den billiga men härliga samlingsplattan Det bästa från Svensktoppen 1 (Haparanda Records, 1970) hämtar vi Lars Westmans svenska version av Bob Dylans Blowin in the Wind. Ungefär samma arrangemang som Michael Salt & Peppers försvenskning av samma låt, men här får man faktiskt lite mer tryck i blåset och Merit Hemmingson sjunger någonstans i bakgrunden.
Lenne Broberg – Så välj din väg, min vän
The Left Bankes Walk Away Renée, försvenskad av Lenne Broberg 1969.
Pierre Isacsson – Spelaren
Kenny Rogers mörsarhit The Gambler har även sjungits in på svenska av Sten Carlsson och Tapio Heinonen, men ingen gör det lika briljant som Pierre Isacsson! Vi plockade låten från samlingen Country Circus 1 (1982).
Janne Önnerud – Det är dej vi ska fira
The Midnight Special, en klassiker som spelats in av Creedence Clearwater Revival, Leadbelly, Harry Belafonte och otaliga andra, försvenskades 1970 av Janne Önnerud.
Peter Pan – Stanna hos mig (Only One Woman)
I Sverige är Only One Woman mest känd som en hårspraysdoftande powerballad från slutet av 80-talet med AOR-gänget Alien, men låten skrevs för länge sedan av bröderna Gibb och spelades in av popbandet The Marbles. Det svenska dansbandet Peter Pan försvenskade den 1976, med bibehållen falsett och en iskall stråkmaskin. Ljuvligt!
Di sma undar jordi – Min töis (Jersey Girl)
Det blir goare på gotländska när Göran Ringbom och gänget tar sig an Tom Waits Jersey Girl. Stark version från 1986!
För somliga är hälsingesonen Po Tidholm känd som omutbar rockrecensent. En musikälskare som förespråkar ljus och rymd i kompositionerna, men som också kan vara mycket sträng mot Ulf Lundell (och därför omnämnas i rockulvens tjocka böcker).
Andra kanske känner honom som Norrlands försvarare, alltid redo att rikta en glödgad penna mot roffare och glesbygdsförnekare söderöver.
Det händer då och då att han gör väldigt fina radioprogram.
Men Po har fler strängar på sin lyra.
Här, i DJ 50 Spänn, visar han sig vara en mästerlig bygdeskildrare med tiokronorsvinylen som berättartekniskt vapen. Med fem billiga plattor från en kristen loppis i Edsbyn väver han en riklig fresk i ord och musik om landskapet som gav oss Snoddas, den mäktiga Öst-klanen, non-stop dancing på Hårgaberget, Kikkis paradis vid Orfa-backen, bandyn, bocken och mycket annat. Ärligt talat – det här avsnittet blev så fullpackat att vi nästan fick sjukskriva oss efter inspelningen.
Vi provsmakar Johnny Östs svärmorsdrömmiga sida. Men vi bangar förstås inte hans galet skrattande totalmörker.
Våra sköljer våra öron med syskontrion Anna, Carl och Eddy Öst. Vi lär oss ett och annat om spriten, döden och frälsningen.
Kanske blir vi en smula elaka mot män som gillar tåg och skäggvård.
Den svenska traditionen att lajva cowboys på countrykonserter diskuteras. A-ordet, (americana) används, liksom facktermen inlaw country.
Självklart berättar Po om hur det var att träffa Snoddas. Samt att bo granne med Levi Pethrus-stiftelsens behandlingshem. Har du träffat JESOOS?!
Givetvis pratar vi även om Jim Reeves-museet i Voxna, långa föreläsarturnéer genom landet (”som Eldkvarn men utan allt det roliga”) och, inte minst, den mindre kända historien om välfärdskapitalisten Kikki Danielsson och hennes ”paradis till ett rimligt pris”.
Det påstås rakt ut att Hälsingland är häftigare än Dalarna.
Allt detta content levereras till ljuva tonerna av gamm-schlager, försvenskad country, skillingtryck och ett utbrott av bensinmackspop från Lasse Holms mekaniska musikverkstad.
Välkomna in!
Skivlista
Psst! När du lyssnat klart på detta DJ 50 Spänn, rekommenderas följande ljudupplevelser:
Musiken du inte väljer själv, Po Tidholms radiodokumentär om algoritmstyrd muzak för shopping och streamat skval.
DJ 50 Spänn är en podd om musik på billig vinyl. I varje avsnitt får en musikintresserad gäst köpa begagnade skivor för en femtiolapp. Sedan pratar vi om det som musiken styr oss in på.
Pascal-basisten Manuela De Gouveia är förmodligen född under en lycklig stjärna. Till exempel visar sig hennes chansning vara ett tufft och roligt album av Jim Stafford (Bobbie Gentrys ex-man!) och låter ungefär som en ångande våtmark där alligatorer simmar och The Swamp Witch håller hov. Och eftersom tiokronorsvinylen styr snacket i DJ 50 Spänn, försöker Manuela och jag klura ut vad en Swamp Witch gör hela dagarna. Kan man kanske börja jobba som det?
”Jag hade hellre hittat nåt av Elvis”, säger Manuela när vi spelar ett Shakin’ Stevens-spår. Detta ger oss en slapp ursäkt att prata massor om Elvis istället för Shaky. Vilken Elvis är egentligen bäst? Hur känns det att ligga i fosterställning och titta på Kungens comebackshow från 1968? Varför klär sig så få män i Presleys läderoutfit från samma år?
Vi pratar också om Pascals skräck inför att spela fyra kvällar på raken, Guns N’ Roses, heavy metal, easy listening, Arvingarna, bugg, vår favoritscientolog i Hollywood, uppväxt på västgötaschlätten och, givetvis, det mörka lebensraum-motivet i Vikingarnas version av den tyska discohitten Djingis Khan.
Eftersom vi råkar nämna att skådisen och sångaren Ed Ames är duktig på att kasta tomahawk, länkar vi här till ett roligt klipp från Johnny Carson Show.
Pascals senaste album Fuck Like a Beast är för övrigt lysande. Se till att äga det fysiskt, men om ni måste streama så finns direktlänk här.
Lyssna medan avsnittet är varmt!
Skivlista
Jim Stafford – S/T [LP, 1974] Låt:Swamp WitchDiverse artister – Days of Thunder (Music From the Motion Picture Soundtrack [LP, 1990] Låt: Guns N’ Roses – Knockin’ on Heaven’s DoorEd Ames – S/T [LP, 1972] Låt:The Night They Drove Old Dixie DownShakin’ Stevens – Give Me Your Heart Tonight[LP, 1982] Låt:VanessaVikingarna – Kramgoa låtar 7 (Hallelujah) [LP, 1979] Låt: Djingis Khan
Bonus:
Elvis Presley – The Sun Collection[LP, comp 1975] Låt: Mystery Train
Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:
När musikälskaren Wictor Johansson flyttade till Upplands-Bro hörde han historier om en skivfabrik som förr hade funnits i kommunen. Ibland hittade ortsborna gamla vinylskivor ute i terrängen. Och Wictor, som ni hörde i DJ 50 Spänn nr 143, har näsa för ett bra skivgräv och är inte rädd för att kavla upp ärmarna.
Han begav sig till industritomten där Svensk Grammofonindustri AB:s gamla vinylfabrik stod en gång i tiden för att leta skivor i terrängen. Och han fann det svarta guldet – vissa skivor var dumpade på marken, vissa var tvungna att grävas upp med spade ur schaktmassorna. Vinylsinglarnas etiketter hade hade visserligen skavts bort och inga omslag kunde hittas – men skivspår och ingraverade matrisnummer fanns kvar.
I detta rafflande specialavsnitt hör du det norska hårdbluesbandet Titanic och deras flörtar med Santana-svänget. Ni exponeras för den bortglömda orkestern Gibasdra och deras trevliga försvenskningar av Chuck Berry och Woody Guthrie. Tom Jones AKA Tjuren från Wales och Fats Domino gör sin grej, trots att repor och bucklor i vinylen försöker stoppa dem. Och missa inte Boströmarnas sanslösa partybomb med det intensiva blåsarrangemanget. Vi vågar påstå att du aldrig hört en Doug Sahm-cover med samma intensitet.
Musiken är dock inte allt – mellan de knastriga plattorna pratar vi bland annat om Jan Guillous grävreportage om arbetarnas eländiga arbetsmiljö på skivfabriken i Bro. Wictor avslöjar vilket diskmedel som gör susen när man restaurerar vinylskivor som utsatts för grus och väder. Vi diskuterar rock and roll, försvenskningar, Tom Jones vänskap med Elvis, stenkakor och lokala facebookgrupper.
PS: Wictor Johansson har digitaliserat fler av sina vinylfynd från den gamla skivfabriken på Soundcloud. Lyssna gärna!
PPPS: Wictors rockabillyband The Hi-Flyin’ Combo kan du se och höra här.
Skivlista
Titanic – Sultana/Sing Fool Sing [7”, 1971]Gibasdra – Monsieur Pierre/Snart så kommer åter ljusa tider [7”, 1971]Fats Domino – Fats Hits volym 2 [7” EP, 1965] Låt: I’m ReadyBoströmarna – Ser du vad jag ser?/Min go-go-flicka [7”, 1970]Tom Jones – She’s a Lady [7″, 1971]
Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:
DJ50:- nr 157: Dystopisk tiokronorsvinyl med Bim Eriksson
DJ50:- nr 157 med serieskaparen Bim Eriksson.
“Rent psyke – min plikt”.
Det är ett av slagorden i det samhälle som Bim Eriksson skildrar i Baby Blue, en dystopisk nära framtid där en folkhälsomyndighet vaktar så att vi inte faller ner i alltför mycket depp eller häftiga känsloyttringar. Musik som får dig att känna för mycket är därför förbjuden. Om du vill du lyssna på nåt häftigt, måste du smygköpa en ipod med förbjudna låtar på svarta börsen. Med risk för att bli internerad.
Det kryllar av musikreferenser i albumet Baby Blue – Pixies! Bonnie Tyler! Bikini Kill! Orville Peck! Därför stack jag en femtiolapp i Bim Erikssons hand och gav henne ordern: Köp fem billiga vinylskivor för pengarna! Hon kom tillbaks till studion med socialistisk acapella på Talking Heads-humör, fuskcountry med Elvis Costello, Uffe Lundell på nakenbadarhumör, präriefunk från Minneaopolis och så lite sån där go, spastisk neo-postpunk från 2005.
Vid grammofonen pratar vi om auktoritär glädje, danska konstskolelärare med samurajsvärd, att bygga karaktärer med hjälp av playlists, sambandet mellan hästjazz och självmord samt kärleken till Minnesota.
Jamen, ni hajar. Det är ett stycke DJ50:- med gött snack och billig vinyl. Välkomna in!
// Tommie Jönsson AKA Dj50:-
PS: Bim Erikssons serieroman Baby Blue gavs ut av Galago hösten 2021 och är verkligen toppen. Finns i välsorterade bokhandlar och på nätet, t ex här.
PPS: Det här var det sista avsnittet som spelades in i min pyttelilla studio i Midsommarkransen. Nu flyttar jag mitt pick och pack till annan location i Söderort. Jag börjar spela in igen så fort alla grejer åter är installerade. Ha tålamod så hörs vi rimligt snart!
Skivlista
The Flying Pickets – Lost Boys [LP, 1984]
Låt: Psycho KillerElvis Costello & The Attractions – Almost Blue [LP, 1981]
Låt: Why Don’t You Love Me (Like You Used to Do)Jesse Johnson – Shockadelica [LP, 1986]
DJ 50 Spänn nr 156: Försvenskat! Del 3 – Wham, Tina Turner och Sex Pistols på ärans och socialrealismens språk.
Med Martin Alarik, kungen av svenska låtöversättningar.
DJ50:- nr 156: Försvenskat! (del 3)
Skivgrävaren Martin Alarik är tillbaka med ännu en bunt försvenskande hits på raspig loppisvinyl – och den här gången har han grävt farligt djupt! I detta fullmatade avsnitt hör ni lokalvinklad ZZ Top-boogie från Skellefteåtrakten, Mona Wessmans bastuheta Creedence-cover (med extra björkris!), en glesbygdsvänlig The Band-översättning i två olika inspelningar, Ray Charles med Solna-twang och en otippat rivig Beatles-tolkning … bland mycket annat.
Dessutom har herr DJ50:- himself installerat en telefonsvarare för att fånga upp låtönskningar. Vissa efterfrågar Waylon Jennings på dansbandssvenska, andra vill ha Prince filtrerad genom två halvfinska syrror från Sollentuna.
Lyssna med förnuft! Om ”trycke blir för mycke” (som Dag Vag skulle uttryckt det) är det helt okej att ta en paus, andas i fyrkant och skölja öronen med balsam – men hoppa sedan in igen så du inte missar det försvenskade guldet.
Ni vet hur det är: det finns alltid mer (och glöm inte att det blir goare på svenska)!
Skivlista
Sven-Åke & Gunilla – Låt ett frö gro [LP, 1980] Låt: Lady MadonnaLena & Reflex – Vad mer kan vi ge varann?/Ta världen i famn [7″, 1985] Låt: Vad mer kan vi ge varann (What’s Love Got to Do With it?)LiLi & Sussie – S/T [LP, 1985] Låt: När du var min (When You Were Mine)Kårspexet 86 – Farao eller Bevare mig väl [LP, 1986] Låt: Från underbarn till övermänniska (Wake Me Up Before You Go-go)Decibell Singers – S/T [LP, 1975] Låt: En godhjärtad kvinna (Good Hearted Woman)Mona Wessman – Bastu/Längtar tillbaka [7″, 1972] Låt: Bastu (Proud Mary)Dolls – S/T [LP, 1971] Låt:Den kväll då sista tåget gick (The Night They Drove Old Dixie Down)Kerstin Wretmark – Den kväll då sista tåget gick[7″, 1971]Jerry Williams – En sång en gång för längesen [7″, 1967] Låt: Inte en skymt (Hide Nor Hair)Wostoks – Vi är sams igen/Du tog henne me’ [7″, 1978] Låt:Du tog henne me’ (Airport)Näckens – Jag glömmer aldrig dej![LP, 1977] Låt: Bomullsfälten (Cottonfields)Suzie – Who Put the Bomp/Da-doo-ron-ron[7″, 1970] Låt: Da-do-ron-ronByske Popgrupp – Småstadspuls [7″, 1984] Låt: Byske (Jag vill andas lite luft)Prins Lätt – S/T [7″, 1988] Låt: Kungarikets anarki (Anarchy in the UK)Vicki Benckert – Livet är som ett träd[7″, 1984] Låt: Dra iväg (Breakaway)Rockprinsen & LC Band – Häng me’[7″, 1982] Låt: Hela natten (All or Nothing)
Mattias Hansson, känd bland annat som grundare till ABBA-Museet, svarvar på tiokronorsvinylen och guidar oss till underskattad svensk rockpoesi och förklarar hur det går en rak (om än subjektiv) linje från de kringresande tivoliarbetarna på den årliga marknaden i Skurup till Willy DeVille. I studion bjuder vi även på dråpliga fågelanekdoter, tankar kring Cosmic American Music och vi dyker ner i den makalösa storyn bakom rockaren Linus, alias Kal X Blue, även känd som Karl Gebhardt.
Ni hör ju själva vilket toppenavsnitt! Take it … or leave it, som Linus and The Losers skulle ha sagt.
OBS! Från och med detta avsnitt har DJ 50 Spänn en ny RSS-feed. Kolla och uppdatera din poddspelare. Feeden ska innehålla 134 avsnitt och har följande nätadress: https://dj50spann.se/feed/podcast/
PS: Om du lyssnar via Spotify eller härifrån hemsidan behöver du inte pilla med RSS-feed och annan internetmagi.
Skivlista
Trio – Da Da Da
Sammy Davis, Jr – Baretta’s Theme [7″, 1976]
Mink DeVille – Coup de Grace [LP, 1981] Låt:Love and Emotion
Dianne Davidson – Backwoods Woman [LP, 1972] Låt:Delta Dawn
Magnus Lindberg – Det kommer en vind [LP, 1989] Låt:Chans
Linus and his Band – Take it … Or Leave it [LP, 1978] Låt:Here Comes the Night
DJ 50 Spänn vandrar in i det nya decenniet med en kompis från förr – Orvar, nördkulturell gigant och en eldig älskare av tiokronorsvinylen. I detta avsnitt förkunnar vi att Björn Skifsska få en fet medalj! Vi njuter av rakvattenlounge med pratsång! Vi går igenom den impact som Orvars förra avsnitt haft på omvärlden – att Top Gun II snart når biograferna beror ju givetvis på oss! Vi benchmarkar de västtyska partymusikfabrikörernaFrank Valdor och James Last! Vi blir sorgsna i öronen av den totalt okände sångaren Bob Uvello, vars enda LP släpptes av Big Bengts småländska westernpark High Chaparall! Smäller gör det också – högt och länge! Lyssna på detta medan du mediterar över faktumet att det dröjde ända tills nu innan en Björn Skifs-platta hamnade i DJ 50 Spänn!
Skivlista
Björn Skifs Split Vision [LP, 1979]Låt: Lack of Courage
Telly Savalas Telly [LP, 1974] Låt: You’ve Lost that Lovin’ Feelin’
Diverse artister Rocky IV (Original Motion Picture Soundtrack) [LP, 1985] Låt: No Easy Way Out
Frank Valdor Dynamic Trumpet Party [LP] Låt: She’s a Lady/Black Magic Woman
Bob Uvello At High Chapparall [LP, 1979] Låt: Gold Dust Woman
Välkomna till en lång och sprakande mix av svenskspråkiga covers på utländska hits. Här hör du Svante, Lill, Janne, Hayati, Siwan, Schytts, Kisa, Sylvia, Claes-Göran, Cotton Club, Loffe, Pugh och massa andra härliga typer sätta prickar över internationella vokaler. Ihopsytt av Tommie Jönsson AKA DJ50:-
Innehåller fragment och ljudspill från vinyl, kassett och bortsupna USB-stickor.
Jupp – DJ 50 Spänn är tillbaka efter fem månaders bonnpermis! Gäst i vinylbunkern är regissören och skaparen bakom bioaktuella filmen Videomannen. Kristian A. Söderströms långfilmsdebut är en VHS-centrerad thriller/komedi-hybrid om åtråvärda tejper, kärlek, stålar och raffel med Stefan Sauk i huvudrollen (och många andra fina skådisar i andra roller).
Vi pratar bubblor, drömmen om 80-talet, låga budgetar, Duran Durans mörkaste spår, David Carradines skönsjungande countrybrorsa, Ellen Foley, lättviktigt synthpop från 1985, horrorsoundtracks från 70-talet och annat gött/livsnödvändigt. Välkomna!
Karlstad är den svenska dansbandskulturens Memphis. Där finner vi Mattias Ransfeldt, eller, som jag kallar honom, The Artist Formerly Known as Dansbands-Elviz. En tvättäkta skräpvinylsamlare och Jesuspopdiggare som dj:ar och radiopratar på värmlandsstationen KN Radio.
För sin femtiolapp plockade Mattias ihop en brokig och loppiskorrekt vinylbukett bestående av grekisk charterpop, värmländsk dansbandsdisco, ABBA-Agneta på weirdsnuskigt humör, Pelles lilla gröna samt riktigt blodig och svajig country.
Eftersom ämnet kommer upp lägger vi mycket tid på att prata om Siw Sjöbergs kristna svensk cover på David Bowies Life On Mars (ultra rare stuff!) samt det frikyrkliga hippiebandet Christians. Lyssna och häpna över hur mysigt man kan ha det med fem skaviga plattor för femtio spänn.
Skivlista
Démis Roussos Forever And Ever [LP, 1973]
Stefan Borsch Minns att jag finns [LP, 1981]
Agnetha Fältskog Elva kvinnor i ett hus [LP, 1975]
Pelle Karlsson Han är min sång och min glädje [LP, 1973]
Dessutom uppenbarade sig en liten bonus-EP på närmast magiskt sätt under sessionen. Vi snackar om skivkällare, skivbörsgrävarkrämpor, Sveriges vassaste James Last-försäljare, countrystjärnors oförmåga att betala skatt, Jerry Williams och ett märkligt skivbål i Örnsköldsvikstrakten. Ett litet varningens ord: detta avsnitt är festligt, folkligt, fueled by folköl.
Skivlista:
Divine My First Album (LP, 1982)Diverse artister The Best Of Country And West, Vol 2 (LP, 1968)Alf Robertson Nostalgi (LP, 1978)Willie Alexander And The Boom Boom Band Willie Alexander And The Boom Boom Band (LP, 1978)Pugh 1968-1978 (LP, 1978)