”Man hänger med i svänget – men man kan inte sjunga med!”
Basmusikskaparen Marcus Price guidar oss genom avancerade grooves, oförutsägbara melodier och flygande husvagnar i denna upplaga av DJ 50 Spänn. Medan grammofonen snurrar, pratar vi om Beats på svenska – ett album där folkmusiksamplingar ligger till grund för en fusion där vår tids rytmer möter dolda moods och melodier i gamla låttrallar.
Givetvis gör vi avvikelser, eftersom det alltid är loppisplattorna som alltid styr samtalet i denna podd:
Vi häpnar över perfektionen och fackspråket i Adolphson-Falks eleganta synthpop. Och visst sjutton måste de ha lyssnat på Theme from Shaft innan de spelade in mästerverket Med rymden i blodet?
Vi avnjuter Evert Taube tolkad av Sergio Cuevas, världsmästare i paraguyansk indianharpa.
Vi hänförs av snabb synthfunk OCH en gnutta dark wave från Ratata.
Vi creddar riksspelmannen Åsa Jinder (numera även känd som Big Jinder) för hennes modiga mix av folk-ig nyckelharpa och ultraharmonisk new age. Det låter ju lika härligt som Ralph Lundsten! (Och nog borde hon väl nämnas i samma andetag som Jan Johansson och Merit Hemmingson?)
Vi avsmakar en wicked dub av Gigi Hamilton – japp, hon från Freestyle – och det får oss att prata om bortglömda stunder i Christer Sandelin-universum och att det tidiga 80-talets Stockholm var så coolt som det kunde vara.
Välkomna in i poddmyset!
Marcus Prices skivor
Harpa India – Sergio Cuevas spelas Taube och egna melodier [LP, 1972]
Låt: Min älskling du är som en ros
Adolphson-Falk – Med rymden i blodet[LP, 1982]
Låt: Bärande våg
Ratata – Paradis[LP, 1984]
Låt: Någonting (Helt ny version)
Åsa Jinder – Hyllning till livet [LP, 1986]
Låt: Svit i fyra satser
Gigi Hamilton – Joy & Pain (In This Wild, Wild World) [12″, 1990]
Låt: Joy & Pain (Wicked Dub)
PS:Marcus Price – Beats på svenska går att lyssna på via Apple Music, Spotify och liknande. Skivan är även släppt på vinyl och går att köpa till exempel här.
DJ 50 Spänn är en fri och oberoende musikpodd som görs utan finansiering från storkapitalet. Om du gillar podden och tycker att det är viktigt att den existerar, kan du sponsra den med ett valfritt litet belopp per månad via donationstjänsten Patreon. Pengarna går till musiklicenser, lokalhyra och teknikkostnader.
Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:
DJ 50 Spänn finns i de flesta podd-appar för smartphone, surfplatta och dator. Sök bara efter ”DJ 50 Spänn” och glöm inte att prenumerera. Om det inte funkar, är detta RSS-feeden som gäller: https://dj50spann.se/feed/podcast/.
Varje lördag mellan klockan 11 och 12 sänder DJ 50 Spänn (AKA Tommie Jönsson) en musikmix med oborstad vinyl på Radio Viking, som hörs över Ekerö och delar av Stockholmsområdet på frekvensen 101,4 MHz.
Programmet går också att livelyssna på via radioviking.se eller valfri app för nätradio (Radio Garden Live rekommenderas, men det finns många andra).
DJ 50 Spänn är en podd om musik på billig vinyl. I varje avsnitt får en musikintresserad gäst köpa begagnade skivor för en femtiolapp. Sedan pratar vi om det som musiken styr oss in på.
Eld i berget! Spela Krossen! Johan Airijokiär känd för sina karga och ömsinta norrlåtar om kneget, kärleken och livet. Nu gästar han DJ 50 Spänn med ett lass prima femkronorsvinyl från Gällivare. Vi spelar genier som Loretta Lynn, Pugh Rogefeldt, Bill Withers och Gimmicks medan vi surrar om malmkrossar, ostämda gitarrer, snowboardskador och westernfilmer där man tittar snett.
”Det skadar inte att kunna någon Eddie Meduza-låt”, säger Johan när han beskriver hur hans musikresa började med att trubadura på ölsyltor och after ski-tillställningar. Vi diskuterar Pughs enda låt om skidåkning, mockakavajens betydelse, Umeå Rock City, kommunala sosseparadis samt konsten att ser svår ut i motljus i skogen. Därtill får vi nästan svar på hur mycket Janne Cowboy som ryms inne i Johan Airijoki.
Vi är inte helt ense om vilket som är Sveriges bästa band. Men det är okej. Allting kommer att bli bra.
Om du inte redan gjort det, ta en lyssning till Johans senaste album, Gitarrer och blåjeans. Den är toppen och finns även på vinyl.
Johan Airijokis skivor
Loretta Lynn & Conway Twitty – Sing the Great Country Hits [LP, 1976]
Låt: Loretta Lynn – Don’t Come Home A-drinkin’
Pugh Rogefeldt – Het [LP, 1981]
Låt: Dansa min docka
Diverse artister – Breakdance Original Motion Picture Soundtrack [LP, 1984]
Låt: Ollie & Jerry – Showdown
J.J. Johnson – Man and Boy (Original Motion Picture Score) [LP, 1971]
Låt: Better Days (Theme from Man and Boy)
Gimmicks – … att tycka om [LP, 1975]
Låt: Just sån’t som får en att bli sur
Hjälp DJ 50 att existera!
DJ 50 Spänn är en oberoende podcast som produceras utan uppbackning av riskkapitalister eller stora mediehus. Om du gillar vad du hör, kan du stötta DJ 50 Spänn med en liten slant per månad via Patreon. Jag är tacksam för varje bidrag, stort som smått. Ditt stöd behövs för att betala nödvändiga löpande utgifter som musiklicenser, serverkostnader, tekniskt underhåll, elräkningar och dylikt.
Du som sponsrar podden får, utöver min eviga tacksamhet, ett skivbackspyssel i miniatyr (skicka mig din postadress när du signar upp på Patreon!) samt möjligheten att efterhandslyssna på DJ 50 Spänns radioprogram på Radio Viking.
Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:
DJ 50 Spänn finns i de flesta podd-appar för smartphone, surfplatta och dator. Sök bara efter ”DJ 50 Spänn” och glöm inte att prenumerera. Om det inte funkar, är detta RSS-feeden som gäller: https://dj50spann.se/feed/podcast/.
Varje lördag mellan klockan 11 och 12 sänder DJ 50 Spänn (AKA Tommie Jönsson) en musikmix med billig och oborstad vinyl på Radio Viking, som hörs över Ekerö och delar av Stockholmsområdet på frekvensen 101,4 MHz.
Programmet går också att livelyssna på genom radioviking.se eller via någon app för nätradio (Radio Garden Live rekommenderas, men det finns många). Enda sättet att lyssna på sändningarna i efterhand är att bli patreon för DJ 50 Spänn.
DJ 50 Spänn är en podd om musik på billig vinyl. I varje avsnitt får en musikintresserad gäst köpa begagnade skivor för en femtiolapp. Sedan pratar vi om det som musiken styr oss in på.
I denna utgåva av DJ 50 Spänn möter vi Mahlet Keleme – till vardags kock, på ledig tid skivgrävare och ibland extraknäckande dj på etiopiska bröllop (som pågår i tre dagar). Mahlet grävde upp fem skivor för en femtiolapp på Micke Goulos klassiska skivbörs vid S:t Eriksplan i Stockholm och musiken fick oss att snacka om följande:
• Allan Edwalls storhet.
• Den jobbiga känslan att fortfarande älska en R Kelly-låt.
• Teatergruppen Ung utan Pung (och Mahlets karriär inom den proggiga scenkonsten).
• Det sena 80-talets vilsna R&B.
• Björn Skifs och varför det var rätt av honom att strunta i USA för att spexa i svensk tv.
• Skräck och ångest inför en reggaeton-dominerad planet.
• Musik som funkar i ett hetsigt restaurangkök.
Dessutom berättar Mahlet Keleme om hur det går till när hon trålar efter etiopisk jazz på kassett i Addis Abeba. Man bör ha kontakter, gott om tid och gärna en smula tur. Vi avrundar med en glad ethiopoplåt med Mahmoud Ahmed, tidigare medlem i The Imperial Bodyguard Band.
Välkomna att lyssna!
Hjälp DJ 50 Spänn!
Om du vill och om du kan får du gärna stödja DJ 50 Spänn med en liten slant via Patreon. Pengarna kommer gå till musiklicens, serverkostnader, tekniskt underhåll, elräkningar och annat tråkigt men nödvändigt.
Du som sponsrar podden får även tillgång till att efterhandslyssna på DJ 50 Spänns radioprogram på Radio Viking.
Skivor i detta avsnitt
Aretha & Whitney – It Isn’t, It Wasn’t, It Ain’t Never Gonna Be[12″, 1989]
Björn Skifs – Schiffz! [LP, 1975]
Låt: Ni som kan ro
Heavy D & The Boyz – Now that We Found Love [12″, 1991]
R. Kelly – Step in the Name of Love [12″, 2003]
Tony Touch feat. Keisha & Pam* of Total – I Wonder Why? (He’s the Greatest DJ)[12″, 2000]
Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:
Varje lördag mellan klockan 11 och 12 sänder DJ 50 Spänn en musikmix på Radio Viking, som hörs över Ekerö och Stockholm på frekvensen 101,4 MHz. Det går också att lyssna live på radioviking.se eller via någon appa för nätradio (Radio Garden Live rekommenderas). Det enda sättet att lyssna på sändningarna i efterhand är att bli patreon för DJ 50 Spänn.
DJ 50 Spänn är en ideell musikpodcast som drivs av tiokronorsvinyl och lusten att gräva djupt och billigt i den billiga musikhistorien.
För fjärde året i rad bjuder vi på ett extra långt specialavsnitt där alla låtar som hörs är försvenskningar – internationella guldlåtar översatta till svenska.
Den ärrade skivgrävaren Martin Alarik har vänt upp och ner på sitt källarförråd och grävt sig genom skivbörsarnas allra dammigaste reabackar. Tommie Jönsson, i poddrymden känd som DJ 50 Spänn, har trålat de mest bortglömda loppisarna och genomsökt underjordiska arkiv. Allt för att finna några fler låtöversättningar som glömts bort. Men, som vi säger här i försvenskningsbranschen – det finns ALLTID mer.
I detta avsnitt hör du hitlåtar från Beatles, Dolly Parton, James Brown, Judy Garland, Chicago, Dr. Dre, Larry Wallis, Kenny Rogers, Roger Whittaker, Tom Waits, Bob Dylan, Kris Kristofferson, Leonard Cohen, Izabella Scorupco, Left Banke, Shirley Bassey, Jesus Christ Superstar, Gino Vannelli, Creedence Clearwater Revival och bröderna Gibb – och allesammans på svenska!
Försvenskningar:
Marianne Kock – Så låt det svänga till ett tag
Högoktanig storbandsversion av The BeatlesCan’t Buy Me Love med svensk text av Lasse Berghagen! Från Marianne Kocks egenbetitlade album från 1967.
Fiendens Musik – Snutbil
Japp – det är Larry Wallis punkrökare Police Car i en brutal sydsvensk tolkning! Finns på Fiendens Musiks lysande debutalbum från 1979.
Di Få Under Bordi – Living in Göteborg
James Browns högteknologiska allsångsfunk Living in America (känd från Rocky IV-soundtracket) i en göteborgspatriotisk parodi av Di Få Under Bordi från 1986. Du hittar den på b-sidan av singeln Domus-Paleys, parodin av Styles melodifestivalbidrag Dover-Calais.
Sven Wollter – Tag min vals
Leonard CohensTake This Waltz i en viskande och atmosfärisk försvenskning, insjungen av de svenska teaterscenernas alfahane nummer ett. Översättningen gjordes av Rikard Wolff. Utgiven 1989 (sorry, jag fotograferade fel sida av skivan).
Pierre Ström – Suzanne
Pierre var förmodligen först med att tolka Leonard Cohen på svenska när han 1970 spelade in denna underbara version av Suzanne. På albumet I vädurens tecken från samma år hittar du ännu fler försvenskade guldkorn.
Bruno Wintzell – Som en seglande mås
Mer Cohen! Bird on a Wire ljuder här på skälvande svenska av musikal- och operasångaren Bruno Wintzell. Översättning av Hawkey Franzén, släppt som b-sida på singeln Balladen om Joe Hill från 1971.
Brandbergsskolan och Carina Rydberg – Superstar
Explosiv svensk version av Superstar från rockoperan Jesus Christ Superstar, inspelad 1977 av elever från Brandbergsskolan i Haninge.
3:Ess – Gbg-sak (Modig version)
Nuthin’ But a G Thang, något av en signaturmelodi för superproducenten Dr. Dre, förvandlades 1997 från G-funk till äkta GBG-funk av raptrion 3:Ess. Varning för barnförbjuden text!
Bepers – Är ej längre nära Alice
Smokies världshit Living Next Door to Alice, skriven av Nicky Chinn och Mike Chapman samt känd från mången pubtrubadurs repertoar, tolkades 1989 på grövsta tänkbara skånska av dansbandet Bepers.
Jan Öjlers – Ovan Regnbågen
På en hyllningsskiva till IF Elfsborgs ära från 1977 hittar vi Jan Öjlers försvenskning av Over the Rainbow, i någon slags discomarschtakt. Texten översattes för länge sedan av Kar De Mumma. Toto, we’re not in Kansas anymore, som de säger i filmen där låten hördes första gången.
Helene & Gänget – Jag sjunger för dej (I Write You a Lovesong)
Minns ni Izabella Scorupcos popkarriär? Inte? Singeln I Write You a Lovesong var hursomhelst en ljuvlig pophit. 1991 översattes den av Mona Gustavsson och sjöngs in på svenska av Helene & Gänget.
Marie Dieke och Arne Söderlunds Orkester – Goldfinger
Jajemen! Shirley Basseys odödliga ledmotiv till Bond-filmen Goldfinger – men på klingande schlagersvenska och med extra svaj på orgeln! Du hittar den på den loppisklassiska samlingsplattan Stereo Dance Party, utgiven i nådens år 1972.
Värmländers med Brith Enders – Ännu en regnig dag i New York City
Jazzrockbandet Chicagos Another Rainy Day in New York City i lyxig svensk dansorkesterversion med Brith Enders bakom mikrofonen. Du hittar den på albumet After the Show, utgivet 1978 på kvalitetsetiketten Ö Records.
Agneta Zelán – Hjälp mig ur min ensamhet
Många har tolkat Kris Kristoffersons eviga Help Me Make it Through the Night, men bara Agneta Zelán har gjort svensktoppsreggae av den. Svensk översättning av Ingela Pling Forsman. Från LP:n Konga Java, utgiven av Toniton 1976.
Anita Skorgan – Marie (Jolene)
Marie, Marie, Mariiiiiiie – så lät det när Dolly Partons Jolene försvenskades av norskan Anita Skorgan år 1977. Funkar även som wrongspeeder.
Janne Landegren – Det gäller dig
Den funkige dansbandsmannen Janne Landegren – som bland annat tjänstgjort i Ingmar Nordströms – gjorde 1976 den här svängiga försvenskningen av Gino Vannelli-rökaren People Gotta Move. En pärla bland många från LP:n Entré. Varning för häftigt break!
Anders Fugelstad – Datainternationalen
Arbetarrörelsens kampsång Internationalen i en teknikfientlig svensk updatering från 1984. Hämtad från Anders Fugelstads album VidareVisa, utgivet på Kungsklippan Records.
Hans-Åke Dahlgren – En ny värld ifrån Gud
Roger Whittakers New World in the Morning med superkristen svensk text av Hans-Åke Dahlgren. Från albumet Han gav mig liv, utgivet av Prim 1979.
Lars Westman – Vinden ger svar
Från den billiga men härliga samlingsplattan Det bästa från Svensktoppen 1 (Haparanda Records, 1970) hämtar vi Lars Westmans svenska version av Bob Dylans Blowin in the Wind. Ungefär samma arrangemang som Michael Salt & Peppers försvenskning av samma låt, men här får man faktiskt lite mer tryck i blåset och Merit Hemmingson sjunger någonstans i bakgrunden.
Lenne Broberg – Så välj din väg, min vän
The Left Bankes Walk Away Renée, försvenskad av Lenne Broberg 1969.
Pierre Isacsson – Spelaren
Kenny Rogers mörsarhit The Gambler har även sjungits in på svenska av Sten Carlsson och Tapio Heinonen, men ingen gör det lika briljant som Pierre Isacsson! Vi plockade låten från samlingen Country Circus 1 (1982).
Janne Önnerud – Det är dej vi ska fira
The Midnight Special, en klassiker som spelats in av Creedence Clearwater Revival, Leadbelly, Harry Belafonte och otaliga andra, försvenskades 1970 av Janne Önnerud.
Peter Pan – Stanna hos mig (Only One Woman)
I Sverige är Only One Woman mest känd som en hårspraysdoftande powerballad från slutet av 80-talet med AOR-gänget Alien, men låten skrevs för länge sedan av bröderna Gibb och spelades in av popbandet The Marbles. Det svenska dansbandet Peter Pan försvenskade den 1976, med bibehållen falsett och en iskall stråkmaskin. Ljuvligt!
Di sma undar jordi – Min töis (Jersey Girl)
Det blir goare på gotländska när Göran Ringbom och gänget tar sig an Tom Waits Jersey Girl. Stark version från 1986!
Producenten Bjarne B, känd från hiphopsupergruppen Sjukstugan och oräkneliga tunga beats, är förstås en jävel på att gräva vinyl.
”Varje gång jag letar skivor så hittar jag NÅNTING”, säger han. Och det är helt sanningsenligt. För när Bjarne sätter sprätt på DJ 50 Spänn-budget finner han:
technofierad reklammusik för skyskrapor i Frankfurt
tortyrmörk visa på finlandssvenska
punkigt slammer från Jacques Dutronc
en försvenskning av Boney M:s Ma Baker
silkig vänsterprasslarsoul, still in shrink.
Vi snackar om Bjarne B:s ufo-inspirerade album B-Bop, barnmusik, scratchning, trippiga trubadurer, finanskrisen på 90-talet, soulsångaren Richard ”Dimples” Fields och hans livsråd (”You can’t play in the big league with a li’l league bat”), Sjukstugan, försäljning av beats för femtio spänn samt den tuffa tunisiska förlagan till Frank Farians stora gansterdiscohit från 1977.
Ja, ni hör ju. Ett för jævle bra avsnitt för oss som gillar billig musik med inslag av knaster och mystik.
Gatuslang-Pontus har sökt igenom rostiga hårddiskar, dammiga USB-minnen och oxiderade cdr-skivor i jakt på svensk rap från fildelningens tid. För Pontus har ju redan utfört det vanliga DJ 50 Spänn-uppdraget och köpt fem begagnade vinyler för en femtiolapp (lyssna gärna igen!). I det här avsnittet handlar det om digital musikarkeologi. Vi spelar ett osläppt Jaqe-spår och diskuterar huruvida mp3-formatet han ha en skäl. Du hör också ett stycke våldsironisk tonårsrap från Västerås, en sommarplåga från Whoa.nu och en Napster-nedladdning som förändrade Pontus musikvärld.
Övriga talking points: socker i folkölen, hårddiskkraschar, improviserad socialtjänst på internetforum, digital nostalgi och sorgen efter musik som gått upp i rök och aldrig mer kommer att höras. Digital musikarkeologi, mina vänner – DET är framtiden!
TRIGGER WARNING: Innehåller musik från CD! I fem år har reglerna i DJ50:- varit totalitära: fem vinylskivor för 50 spänn. Men nu är det dags att sladda av den analoga vägen – och in på den digitala!
Utöver musiken bjuder vi på prat om skivbörsarnas doft och smuts. Vi lär oss om den så kallade företagsfestmappen, där vår tids DJ:s sorterar ner Pitbull och annat superfolkligt. Kameravinklar i svenska hiphopvideos och jättejättesvåra musikquiz diskuteras. Vi nämner även Whitney Houstons cred-period, kassettsläpp och skivbörsägaren Micke Goulos. Ja, och en hel annat.
Om du är kränkt och vill klaga på den digitala musiken – dra ett mail till jourhavande medmänniska på [email protected]. Och var inte oroliga – nästa avsnitt innehåller knaster och nålskrap.
Skivlista
Mr. Fingers On a Corner Called Jazz [CDS, 1992] Låt: On a Corner Called Jazz (The Brand New Heavies 7″)Whitney Houston My Love Is Your Love [CDS, 1999] Låt: My Love Is Your Love (Radio Edit)De La Soul Oooh. [CDS, 1990] Låt: Oooh. (Original Version)Thomas Rusiak – Hiphopper [CDS, 2000]Zap Mama – Ancestry In Progress [CD, 2004]