Kategorier
Podcast

Jonas Nordling presenterar: Farbror Björnes skivor

Jonas Nordling – journalist och music lover – har ärvt spillrorna av en enorm vinylsamling. Där finns allt möjligt från 60-talet: sällsynt svensk modpop! Ekivoka visor! Italiensk space age-schlager! Till och med musiken som tungviktsboxaren Sonny Liston tränade till!

Skivorna tillhörde en gång i tiden Jonas farbror, Björn-Åke Nordling – en man som satsade på kvantitet, märkte varenda platta med namnteckningar och förvarade hela klabbet i en mancave i föräldrahemmet i Segeltorp.

”Om han hade figurerat i en roman av P.O. Enquist hade han kallats för gammpojke”, berättar Jonas om sin farbror. ”Han flyttade aldrig hemifrån. Som jag förstår det hängde han mycket på ungdomsgården i Segeltorp och fick någon funktion av att spela skivor där”.

Farbror Björne gick bort 1990. Merparten av hans samling är spridd för vinden sedan länge. Men några pappkassar packade med singlar finns ännu kvar. Jonas (som i vanliga fall poddkastar i Publicistpodden) har sållat fram ett gäng sjutummare som världen måste få höra, och det gör du förstås i detta saftiga specialavsnitt av DJ 50 Spänn.

Björn-Åke Nordling – skivsamlare från Segeltorp och farbror till Jonas Nordling.
Björn-Åke Nordling – skivsamlaren från Segeltorp.

Vi spelar ståltrådsmusik med exotisk eller rymdåldrig klang och pratar om rara svenska singlar, stripp på Kiviks marknad och letar förgäves efter en ung Janne Schaffer på ett omslagsfoto.

Vi lyssnar på Tosse Barks skräpplockardänga medan Jonas förklarar varför Tosse är viktig inom hammarbyismen.

Vi avnjuter en vågad, fuskitaliensk visa med inslag av dödligt våld. Sedan pratar vi om Stora stygga Hötorgscity och annan musik om bostäder och stadsomvandling, ett ämne som Jonas behärskar sedan han som journalist granskade bostadsfrågor.

James Brown dyker upp, utan att omnämnas på skivomslaget.

Vi blir törstiga av Tom Jones-inspirerad spansk semesterpop från Venezuela.

Norrlands-exotica med samiska motiv avhandlas när Laila Munthers uppföljarsingel landar på skivspelaren.

Vi lyssnar på läckert klädd modpopSimon Brehms skivetikett – men är musiken verkligen lika häftig som sitt discogs-värde?

Utöver detta bjuds på italiensk science fiction-schlager, mysig British Invasion-pop från bandet som mest är känt för att ha kompat Jerry Lee Lewis på en ökänd liveplatta, en hel del snack om både välkända och obskyra personer bakom den svenska musiken och, inte minst, en sedelärande anekdot om faran med att återanvända kassetter när man agerar skjutjärnsjournalist.

Välkomna in i DJ 50 Spänn-myset!

PS: Har du någon gång hittat en skiva från Björn Nordlings samling? Du känner igen dem på att de alltid är märkta med hans namnteckning. Dra i så fall ett mail till hej [at] dj50spann punkt se.

Farbror Björnes skivor

The Royal Queens Men – Persisk marknad / Rosenkyssar [7", 1963]

The Royal Queens Men – Persisk marknad / Rosenkyssar [7″, 1963]

James Brown and The Famous Flames – Night Train [7", 1962]

James Brown and The Famous Flames – Night Train [7″, 1962]

Tosse Bark – Skrotpolkan [7" EP, 1967]

Tosse Bark – Skrotpolkan [7″ EP, 1967]

Låt: Skrotpolkan

The Noise Men – King Cobra / Around the World [7", 1963]

The Noise Men – King Cobra / Around the World [7″, 1963]

Lars-Rune Jäverbrant – Kärlek i Roma / Lycklige Jime [7", 1965]

Lars-Rune Jäverbrant – Kärlek i Roma / Lycklige Jim [7″, 1965]

Laila Munther – Många renar ska' jag ha! [7", 1962]

Laila Munther – Många renar ska’ jag ha! [7″, 1962]

Henry Stephen – Un vaso de vino / Stella [7", 1969]

Henry Stephen – Un vaso de vino / Stella [7″, 1969]

Avenue Clan – Promise Promise [7", 1966]

Avenue Clan – Promise Promise [7″, 1966]

Carlos Miranda – Marina [7" EP, 1960]

Carlos Miranda – Marina [7″ EP, 1960] Låt: Nel 2000

The Nashville Teens – The Hard Way / Upside Down [7", 1966]

The Nashville Teens – The Hard Way / Upside Down [7″, 1966]

Gillar du vad du hör?

DJ 50 Spänn är en fri och oberoende musikpodd som görs utan finansiering från storkapitalet. Om du gillar podden och tycker att det är viktigt att den existerar, kan du sponsra den med en valfri liten månadspeng via donationstjänsten Patreon. Pengarna går till musiklicenser, lokalhyra och teknikkostnader.

Ett enormt tack till alla som bidrar!


Så här lyssnar och prenumererar du på DJ 50 Spänn:

DJ 50 Spänn finns i de flesta podd-appar för smartphone, surfplatta och dator. Sök bara efter ”DJ 50 Spänn” i poddappen. Glöm inte att prenumerera. Om det inte funkar, är detta RSS-feeden som gäller: https://dj50spann.se/feed/podcast/.

Du kan förstås också lyssna här på hemsidan.

DJ 50 Spänn finns sedan en tid tillbaka inte längre på Spotify. Använd en klassisk poddspelare. Stå emot det stora teknikbolagets ambition att få monopol på alla ljudupplevelser.


Följ DJ 50 Spänn på sociala medier, yeah? Jag finns på InstagramFacebook och Bluesky.

Utöver facebooksidan finns även följande facebookgrupper under DJ 50 Spänns paraply. Ansök om medlemskap redan idag.

Tiokronorsvinyl

DJ 50 SPÄNN – THE GROUP

Försvenskat också!

Streamingjättens Utmarker

Den Inre Jukeboxen

The Hans Edler Universe


DJ50:– på Radio Viking 101,4

DJ 50 Spänn på Radio Viking 101,4

Varje lördag mellan klockan 11 och 12 sänder DJ 50 Spänn (AKA Tommie Jönsson) en musikmix med oborstad vinyl på Radio Viking, som hörs över Ekerö och delar av Stockholmsområdet på frekvensen 101,4 MHz.

Programmet går också att livelyssna på via radioviking.se eller valfri app för nätradio (Radio Garden Live rekommenderas, men det finns många andra).


DJ 50 Spänn är en podd om musik på billig vinyl. I varje avsnitt får en musikintresserad gäst köpa begagnade skivor för en femtiolapp. Sedan pratar vi om det som musiken styr oss in på.

Programledare, producent och ljuddesigner: Tommie Jönsson, radioproducent som du kanske har hört i poddar och program som Loppmarknadsarkeologerna och Lundellbunkern).

Digital guru är Gunnar Lindberg Årneby

Kontakt: hej[at]dj50spann.se