Kategorier
Podcast

#85: Fredrik af Trampe och de kontrafaktiska rockfantasierna

Det är sjuttiotal i Malmö. Du är brandsoldat. Hoola Bandoolas replokal brinner. Alla har tagit sig ut förutom Wiehe och Afzelius. De ligger avsvimmade därinne. Du hinner bara bära ut en av dem. Vem?

Detta kontrafaktiska rockhistoriska scenario ställs populärkulturarkeologen och vissångaren Fredrik af Trampe inför i veckans junkvinylpodcast. Med stor ånger väljer han till slut en av de skånska progg-giganterna att rädda. Ja, det kan vara svettigt att gästa DJ50:-, nätradioshowen där vi gräver musikhistoria i skivbörsarnas billigaste vinylbackar och även rockfantiserar en smula när vi får feeling. Men detta lååånga avsnitt innehåller dock så mycket mer. Vi spelar generisk 80-talspop, får gåshud av divig balladsvulst, vi fnissar åt ett klassiskt revynummer och så gåshudar vi liter mer över en finstämd sång som påminner om Fonus vita arkiv. Givetvis pratar vi käkarna ur led mellan spåren. Här är några av samtalspunkterna:

  • Punkare som blivit vissångare och som hatar synthar
  • När Micke Wiehe älskade synthar
  • Basisten Hannes Råstam
  • 90-talets hatkampanj mot Hasseåtage
  • Fyndning av svenska trubadurplattor
  • Demosångaren Barry Gibb
  • Producentgeniet Ebbe Nilsson
  • Robert Brobergs 70-tal, pt. 2
  • Fredrik af Trampes muckarresa

Skivlista

Av Tommie Jönsson

Programutvecklare, producent och wizard inom radio och podcasts. Hjärnan bakom DJ 50 Spänn och Lundellbunkern.

2 svar på ”#85: Fredrik af Trampe och de kontrafaktiska rockfantasierna”

Drömgäst! Drömskiva den översta – jag har väntat länge på att Affe ska dyka upp. Den här skivan – och allt annat med Affe – påminner extremt mycket om barndomen. Mina föräldrar har spelat extremt mycket av hans musik under min uppväxt. Jag tyckte att det var töntig musik, men samtidigt, i hemlighet, att det var rätt bra. Bästa låten på den här skivan tycker jag annars att Senor Mondragons bekännelse är.

En av de största händelserna i mitt liv ackompanjerades för övrigt av Afzelius musik. När min son skulle födas i mars 2014 gick Affes konsert från Hovdala på tv och vi hann se den två gånger medan vi väntade på att han skulle födas. Blev det en dotter skulle hon heta Isabelle efter Affes låt som spelades på Hovdala. Nu blev det en kille, men Isabelle och Europa påminner för alltid om när han föddes.

Jag har länge väntat på att Affe skulle dyka upp också (och hur i h-e kommer det sig att ELO fortfarande inte hörts i DJ50:-???). Tack för din fina story!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.