#60: Kristofer Åström

dj50sp_ep60_kristoferastrom_201510222Vet ni! Sångaren, låtskrivaren, Luleåsonen och allmänt härlige Kristofer Åström har köpt second hand-vinyl för en femtiolapp och gästar DJ 50 Spänn-studion för ett härligt snack över knastrig och dammig musik.
Vi pratar om Kristofers splitternya album The Story Of A Heart’s Decay (lyssna på Spotify eller köp ett fysiskt exemplar), som skrevs i ett badkar och dessutom råkar vara Kristofers tionde soloskiva.
Vi diskuterar även det bästa som finns (ledsna låtar), HiFi-fynd från soprummet, hur The Boppers fick Kristofer att välja musiken och faktiskt fortfarande gör honom totalt starstruck. Vi dyker ner i Fleetwood Mac-hålet och lyfter våra hattar för Christine McVie. Vi upptäcker en smörig men härlig countrysångare som även fuskar med discofunk och så funderar vi lite över Jackson Brownes töntstämpel och upprättelse. Åh, och så avtackar vi junkvinylspöket Gilbert O’Sullivan för lång och trogen tjänst – efter detta avsnitt är även han bannad från DJ 50 Spänn.
Häng med på skräpvinylmys – du kan tacka oss senare!

PS: Lajka Kristofer Åströms facebooksida för further updates om spelningar och annat gott.

tygkassePPS: Stöd DJ 50 Spänn – köp en tygkasse! Rymmer ca 25 LP-skivor och kostar 120 kronor. Hela vinsten går såklart till att göra fler och bättre avsnitt. Beställ så här: Swisha 120 kr till 0735-669762 och skriv din postadress i adressfältet.

 

Länk till mp3 // Länk till itunes // Feed

 

Skivlista:

christinemcvie
Christine McVie
Christine McVie [LP, 1984]

 

ronniemilsap
Ronnie Milsap
Images [LP, 1979]

 

gilbert_backtofront2
Gilbert O’Sullivan
Back To Front [LP, 1972]

 

boppers
The Boppers
Number: 1 [LP, 1978]

 

jacksonbrowne_holdout
Jackson Browne
Hold Out [LP, 1980]

 

 

#59: Li Stanley

dj50sp_ep59_listanley_posterFemtiolappen hamnade denna gång i händerna på Li Stanley, music supervisor och DJ. Till vardags arbetar hon med att para ihop rätt låt med rätt film. Men i junkvinylpodden med den begränsade budgeten plockar hon fram bortglömd rocksoul, svartvit topplistepop med influenser från klubblandet, en trubadurproggig trekant, en tiokronorsvinylgud och det finaste pianot från pappas skivback.

I anslutning till detta pratar vi om: kopplingen mellan Lisa Stansfield, Nils Karlsson Pyssling och Acnes lookbook, chocken över hur mycket musik som inte är digitaliserad, obekväma pappajeans, Gilbert O’Sullivans totala lämplighet för sociala medier och skräckhistorien om, världens garanterat dyraste exemplar av Gilberts Back To Front-Album. Dessutom hör ni oss musikplanera våra begravningar – gissa vem som vill spela Ennio Morricone och vem som vill sänkas ned i en kista till tonerna av västtysk maskinfunk? Missa heller inte den fantastiska Kris Kristofferson-covern insjungen av Alf Robertson.

Vinjettremixen gjordes av Coconut. Tack!

Länk till mp3 // Länk till itunes // Feed

 

Skivlista:

maryrussell_heartoffire
Mary Russell
Heart Of Fire [LP, 1979]

 

lisastansfield
Lisa Stansfield
Affection [LP, 1989]

 

lenanyman_runeandersson2
Lena Nyman och Rune Andersson
Älskade [LP, 1978]

 

gilbertosullivan_backtofront2b
Gilbert O’Sullivan
Back To Front [LP, 1972]

 

brucehornsby
Bruce Hornsby And The Range
The Way It Is [1986]

 

Bonus:

alfrobertson_ep59
Alf Robertson
Sånger mina vänner sjöng [LP, 1973]

#58: Funky Loffe

dj50sp_ep58_funkyloffe_poster

Funky Loffe – folkbokförd som Christofer Eriksson – är DJ:n som älskar att smutsa sina fingrar av gammalt vinyldamm. Utrustad med en portabel Hello Kitty-grammofon är han på ständig jakt efter okänt sväng på vinyl. Helst gräver han på oberoende loppisar för att fynda svensk samba, svenneboogie eller blågul soul. I detta avsnitt brände han en femtiolapp på Myrorna vid Olof Palmes gata i Stockholm och kom tillbaka med semestersmäkt, dunkande new wave-mörker, folkhems-dunkadunka och finfin bossa.
I avsnitt 58 svärmar vi för loppmarknadens skivflora och återkommer ständigt till lusten att gräva. Vi killgissar om ett okänt svenskt new wave-band under Clabbe af Geijerstams beskydd. Vi utreder mysteriet med George Baker Selections fejkgrekiska grisfestmusik som en gång höll hela Västeuropa i ett järngrepp. Vi hyllar Tomas Ledins discokvaliteter och lyssnar in hans synthnoja. Vi lyssnar på en belgisk baron förstärkt av en brasiliansk stjärna som lämnade oss alltför tidigt. Resultatet? Ett riktigt feelgoodavsnitt för alla vänner av bortslumpad musik på svart plast.
Vinjetten remixades av Coconut – tack för det!

Länk till mp3 // Länk till itunes // Feed

 

tygkassePS: Stöd DJ 50 Spänn – köp en tygkasse! Den har fräsigt tryck på ena sidan och rymmer ca 25 LP-skivor. Pris: 120 kronor. Hela vinsten går såklart till att göra fler och bättre avsnitt. Så här enkelt beställer du: Swisha 120 kr till 0735-669762 och skriv din postadress i adressfältet. Köp!

 

Skivlista:

public_faslkidentitet
Public
Falsk identitet / Dansar i trans [12”, 1983]

 

georgebakerselection
George Baker Selection
Paloma Blanca [LP, 1975]

 

xmodels
X Models
Hemligheter [LP, 1981]

 

tomasledin
Tomas Ledin
Tomas Ledin [LP, 1977]

 

elis_o_toots
Elis Regina & Toots Thielemans
Elis & Toots [LP, 1969]

 

Bonus:

bonus_odyssey
Odyssey
Happy Together [LP, 1982]