Avsnitt #10 – Märta Myrstener

DJ50sp_Marta_poster
Veckans gäst är Märta Myrstener – musikjournalist, urstockholmare, radioproducent, körmedlem och före detta medlem i indieorkestern Florian. Hon shoppade vinyl för 50 kronor på Vårbergs loppmarknad och kom hem med en spretig skivkasse innehållandes en bortglömd tv-kändis, swingbeat, Afrikareferenser och lite uppfriskande bilkrascherotik. Vi snackar om västerländska popstjärnors koloniala förhållande till tredje världen, Dr Albans tid som klubbentreprenör, Trevor Horns orchestra hit-sampling, konsensusartister, Bert Karlssons försök att rida på westernserien Macahans popularitet och en hel jäkla massa annat.

OBS! Loopvarning! Vissa artister och plattor har dykt upp i tidigare avsnitt. Men det är så det funkar i DJ 50 Spänn-världen. Vissa skivor finns alltid på loppis, precis som att det alltid finns STÖL på ställen med utskänkningstillstånd. Och det är ju inget fel med det, eller hur?

PS: Vinjetten är remixad av Lofimats. Om du också vill remixa, läs här!

Direktlänk till mp3 // Länk till iTunes

 

Skivlista:

duane-loken-only-love-mariann

 

 

Vargtass

Only Love (7”, 1980)

manfredmann

 

 

Manfred Mann’s Earth Band

Somewhere In Afrika (LP, 1982)

janet_jackson-love_will_never_do_(without_you)(am_records)

 

 

Janet Jackson

Love Will Never Do (Without You) (7”, 1989)

dr_alban_no_coke

 

 

Dr. Alban

No Coke (7”, 1990)

grace_jones_warm_leatherette

 

 

Grace Jones

Warm Leatherette (LP, 1980)

 

Namedroppad och refererad musik:

Avsnitt #9 – Johan Jacobsson

DJ50sp_ep09_johanjacobsson_poster
I det rafflande nionde avsnittet är det musikjournalisten Johan Jacobsson – känd från Close-Up, Sonic, gamla fina fanzinet The Sound of Suburbia, Benno, lofi-universum och mycket annat – som får 50 kronor i skivpeng. Han omsatte sin femtiolapp på Hötorgets utomhusloppis i Stockholm och kom till studion med en påse full av överraskningar. Hör japanska bollspelare bli avhumaniserade i radio, syntklanger som målar fram ett Vogue-omslag, bindgalna hundar, Stockholmsromantik i motljus och en förbisedd brygga mellan rock och dansmusik.
Dessutom avhandlar vi den klassiska svenska sportinställningen ”sämst när det gäller”, electroclashskam, drömmen om att samla på skivor med tåg som åker genom tunnlar, den verklige designprinsen och hur Maggie Thatcher utdelade dödskyssen till en lovande liten popgrupp. Välkommen till ett mångfacetterat och oförutsägbart avsnitt.

Direktlänk till mp3 // Länk till iTunes

 

Skivlista:

rekordreportageradio100px

 

Diverse artister

Rekord Reportage Radio (LP, 1969)

humanleague

 

The Human League

Dare (LP, 1981)

beware_of_dogs2

 

Audio Fidelity, Inc.

Sound Effects Volume 11: Beware Of Dog (LP, 1971)

 bobbieericson

Bobbie Ericson

Images Of Sweden (LP, 1978)

Thrashing_Doves_-_Bedrock_Vice

 

Thrashing Doves

Bedrock Vice (LP, 1987)

 

Relaterad och namedroppad musik:

Avsnitt #8 – Beat Girl

dj50sp_ep08_beatgirl_poster

Vårsäsongen 2014 rivstartar med dj:n och skivsamlaren Beat Girl, i verkliga livet känd under namnet Beatrice Csontos Vidén. Hon har fått uppdraget att köpa fem begagnade vinylskivor utan att överskrida budgettaket på 50 kronor. I hennes skivpåse fanns följande: The Mistake By The Lake, rosa cigarettglöd, löjligt högt mixad elbas, en jättestor dansk mun, årtalet 1979 och, sist men inte minst, Herr Nilsson.

Andra pratpunkter som vi rundar: Wings live-trippel, åka bil jättelångt och bara lyssna på Kim Larsen eller Steve Miller Band, hur många Hair-soundtrack kan egentligen samexistera i en och samma skivbörs?, USA:s svar på Gävle, Danmarks märkligt svaga output av bra pop, musikstigfinnaren Kjell Alinge samt en undran om varför The Ballad Of Lucy Jordan hörs så ofta i Radiosporten. Dessutom blir det en svårknäckt James Last-tolkning av ett one hit wonder från 1972. Med andra ord: häng med!

Direktlänk till mp3-fil // Länk till iTunes

 

Skivlista:

ianhunter

 

Ian Hunter

You’re Never Alone With A Schizophrenic (LP, 1979)

brokenenglish

 

Marianne Faithfull

Broken English (LP, 1979)

MacDermot, Galt - Hair Soundtrack [a]

 

Galt McDermot, m fl

Hair Original Soundtrack (LP, 1979)

kimlarsen

 

Kim Larsen

451023-0637 (LP, 1979)

Nilsson

 

Nilsson

Pandemonium Shadow Show (LP, 1967)

Relaterad och namedroppad musik:

PS: Bildbevis! Här är den sponsrade svenskspråkiga Hår-skivan som Beat Girl hittade samma dag som hon hörde avsnittet där Herr Dryck berättade om hur han jagade plattan i sex år.

haar_albumet